Pályakezdő sofőr állást keresel? Adunk pár tippet!

2023.04.06. Uncategorized @hu

Pályakezdő sofőr állást keresel? Adunk pár tippet! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Mivel nem egyszerű szakmáról van szó, amelynek ráadásul sok esetben a megbecsültsége is hagy némi kívánnivalót maga után, nem tolonganak az emberek ezért, hogy pályakezdő sofőr állást keressenek maguknak. Természetesen vannak azok az igazán elhivatottak, akik imádnak a volán mögött ülni, ők tartják a reményt az idősebb generációban, hogy mégiscsak lesz kinek átadni a stafétabotot.

Ha te magad is azok közé tartozol, akik nem rettennek meg a kihívásoktól, akkor mutatjuk, mire érdemes odafigyelni!

 

Keress a megfelelő helyen!

Ahhoz, hogy ne rögtön csalódással induljon a sofőr karriered, fontos tudni, hogy hol keress. Ma már számtalan hirdető oldal létezik, ilyen például a Sofőr állás sofőr munkákat hirdető oldala, amely ráadásul a megbízhatóság mellett széles kínálattal is bír, így akár pályakezdőként is találhatsz magadnak munkát.

Fontos észben tartani ugyanakkor azt is, hogy a közösségi média is egy roppant fontos platform, nem csupán a lehetséges állashirdetések miatt, hanem azért is, mert a zárt csoportokban már ott dolgozó sofőröket is megkérdezhetsz egy-egy munkalehetőségről, így csúnyán szólva más kárán tanulhatsz!

 

Légy bátor, mégha pályakezdő sofőr állásról is van szó!

Ezzel az utánajárással jár kéz a kézben az, hogy bár pályakezdő vagy, részint tapasztalatlannak minősülsz, ez mégsem kell, hogy azt jelentse, hogy nincs jogod érdeklődni.

Azokat az álláshirdetéseket preferáld, ahol temérdek információval látnak el, ahol bepillantást nyerhetsz a kulisszák mögé, és ahol már az interjú során is emberszámba vesznek.

Így aztán bár biztosan izgulni fogsz az első állásinterjúd előtt, ne feledd, neked is jogodban áll kérdezni, érdeklődni. Teljesen reális igény, hogy meg akarod ismerni azt a munkakört, azt a munkáltatót és azokat a munkakörülményeket, amikre esetlegesen igent mondanál.

A felkészülésben korábbi blogbejegyzéseink is segítséget nyújtanak, többek között az is, amelyik arra készít fel, hogy milyen kérdéseket tegyél fel az állásinterjún.

 

Mérd fel a lehetőségeidet és az igényeidet!

Amint átnézed az álláslehetőségeinket az oldalunkon, látni fogod, hogy számtalan változat közül tudsz majd dönteni, hogy mire szeretnél pályázni. Ehhez azonban fel kell mérned, mire vagy képes:

 • Milyen kategóriájú jogosítványod van? Életkorod szerint mire vagy jogosult?
 • Szeretnél-e esténként otthon aludni, vagy szabad vagy, mint a madár?
 • Mersz vezetni külföldön, vagy csak belföldön maradnál?
 • Bevállalod az éjszakai meneteket is, vagy inkább csak nappal vagy munkaképes?
 • Képes vagy tartósan egyedül dolgozni?
 • Mennyire bírod a kényelmetlenségeket és az állandóság szinte teljes hiányát?

Ha ezeket megválaszolod, máris közelebb leszel életed első sofőr állásához!

 

Csak őszintén!

Talán nem meglepő, hogy a végére ezt hagytuk, mintegy zárszóként, ugyanis az őszinteség végtelenül fontos lesz abban, hogy jól indulhasson és felfuthasson a karriered.

Őszintének kell lenned önmagaddal, hogy biztosan az igényeidnek megfelelő munkát vállald el. Ha becsapod magad, annak előbb vagy utóbb te fogod meginni a levét, így érdemes ezeket a felesleges köröket kihagyni.

Végezetül őszintének kell lenned a leendő munkáltatóval is: lesz olyan pályakezdő sofőr állás, ami nem neked való lesz, de ott senkit sem szabad hitegetni, kerek perec ki kell mondani, hogy az ott és akkor nem a te lehetőséged! Ha elakadsz az álláskeresés folyamatában, ha kérdésed merül fel, keress minket bátran!

Minden, amit a buszsofőr állásról tudni kell!

2023.03.06. Uncategorized @hu

Minden, amit a buszsofőr állásról tudni kell! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Számtalanféle fuvarozói állás létezik, és természetesen mindegyik rendkívül nagy felelősséggel jár, de aligha akad a buszsofőr állásnál felelősségteljesebb sofőrködés. Persze a sofőrre bízott árura is kell vigyázni, hogy kifogástalan állapotban jusson el a célba, de azért a rád bízott emberéletek mégiscsak másfajta felelősséget rónak rád.

Mai blogbejegyzésünkben annak járunk utána, hogyan válhatsz buszsofőrré, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár ez a szakma, és hogy mennyire lesz egy ütőképes végzettség a kezedben.

 

Milyen jogosítvány szükséges a buszsofőr állás betöltéséhez?

Korábbi blogbejegyzéseinkben szó esett már a különféle sofőrállásokról, de vajmi keveset beszéltünk a buszsofőrökről, holott ha belegondolunk, hihetetlen mennyiségű buszvezetőre van szükség akár a helyi járatokat, akár a belföldi és a külföldi viszonylatokat nézzük, és akkor még nem tettünk említést a turizmus során szervezett járatokról, az iskolai kirándulásokról, valamint a különféle céges járatokról.

Ahhoz, hogy buszsofőrré válhass, alapkövetelmény, hogy megszerezd a B kategóriájú jogosítványt, majd azt követően jön a C, végül pedig a D kategória, a buszra szóló jogosítvány.

Figyelni kell azonban, hogy akadnak életkori megkötések, hiszen 21 éves korig nem végezhető el a D kategóriás vezetői tanfolyam, de ha már betöltötted ezt az évet, és megszerzed a szükséges vezetői engedélyeket, még akkor is vár rád az a szabály, hogy 24 éves korodig csak belföldön vezethetsz.

Számtalan autósiskola szervez ilyen képzéseket, amelynek bizonyos részei alól akár felmentést is kaphatsz, de bizonyos elemeket akár egy nap alatt el is végezhetsz, így 5 hét leforgása alatt is megszerezhető a busz vezetésére jogosító papír.

 

Miért van korhatár?

Ahogy korábban is említettük, nagyon felelősségteljes munkakörről van szó, emberéletek múlnak azon, hogy minden egyes pillanatban figyelsz-e, jó döntést hozol-e. 

Természetesen anyagilag ezt jócskán honorálják, és talán senki nem is gondol rá, de a buszsofőröknek kínált bér nagyon csábító. Továbbá nagyon kecsegtető az is, hogy ahogy a szolgálati idő növekszik, úgy nő a bérezés is, valamint prémiumokkal és egyéb pénzbeli juttatásokkal is számolhat az, aki mondjuk Budapesten áll buszsofőrnek.

Persze ugyanúgy igaz ez másutt is, így országos szinten nagyszerű munkalehetőségnek bizonyul ez a szakma. 

Ha szeretnél belföldön rutint szerezni, akkor válogathatsz belföldi sofőrállásaink közül, és ha már megvan a kellő magabiztosság, rajtolhatsz egy buszos munkáért is!

 

Érettségi nélkül, tanulmányi szerződéssel!

Ami talán az egyik legvonzóbb ebben a munkalehetőségben az az, hogy akár érettségi nélkül is elvállalhatod a munkát, hiszen a jogosítványok megszerzésének nem feltétele a középfokú iskolai végzettség.

Sőt, amekkora hiány van buszsofőrökből, akad jó pár olyan vállalat, akik tanulmányi szerződést kötve állják a vezetői engedélyhez szükséges tanfolyam költségeit, igaz egyetlen feltétel, hogy a 21. életévet betöltse a jelentkező.

Ha tehát teljesen kilátástalannak érzed a helyzetedet, ez egy kiváló lehetőség lehet, de azért tudd, hogy egészségügyi és pszichológiai alkalmasságodat is vizsgálni fogják.

 

Akár a külföld is lehet cél!

Bár 24 éves kor után lehet csak külföldön autóbuszt vezetni, ez azért számtalan dolgozót egyáltalán nem érint, hiszen általában 24+ a sofőrök életkora. 

Elegendő egy bizonyos nyelvi alap, amely a buszsofőr állás betöltéséhez feltétlenül szükséges, és akár Norvégia is lehet a végcél, ami mellett számos sofőr döntött az elmúlt évek során. Láthatod hát, ebben a szakmában is bőven van potenciál, érdemes alaposan körülnézni az oldalunkon!

Gépkocsivezető állást keresel?

2023.03.02. Uncategorized @hu

Gépkocsivezető állást keresel? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Sokan menekülőpályának tartják a gépkocsivezető állást, és csak kevesen tudják, hogy mennyire képzettnek és felkészültnek kell lenni ahhoz, hogy egy ilyen pozíciót be tudj tölteni – méghozzá felelősségteljesen!

Ha úgy érzed, hogy szakmát váltanál, hogy olyan munkára vágysz, ahol rengeteg lehetőség közül te magad választhatod ki azt, amit szívesen csinálnál, akkor arra a sofőr szakma tökéletes lesz. Nem elég ugyanis, hogy hiányszakmaként a munkáltatók élnek-halnak a megbízható, jó munkaerőért, de még anyagilag is egész jól honorálják az erőfeszítéseket, ami azt is jelenti, hogy ha szeretsz vezetni, akkor jól fogsz tudni keresni, és nem kell attól tartanod, hogy munka nélkül maradsz.

Mai blogbejegyzésünkben arra teszünk kísérletet, hogy bemutassuk, mire kell készülnöd, ha ezt a fárasztó, felelősségteljes és közel sem egyszerű szakmát választod. Lássuk a részleteket!

 

Ellenőrizd a követelményeket!

Gyakori tévedés, hogy aki tud vezetni, az máris lehet hivatásos sofőr. Ez közel sincs így, hiszen attól függően, hogy milyen típusú járművön szeretnél dolgozni, meg kell szerezned a megfelelő kategóriájú jogosítványt, sőt a hivatásos sofőr titulushoz a PÁV-ra is szükséged lesz, vagyis bizonyítanod kell, hogy pszichológiai szempontból is alkalmas vagy arra, hogy ekkora járgányt vezess.

Természetesen sok más emberi tulajdonságra is szükséged lesz, ezért érdemes elolvasnod a korábbi blogbejegyzéseinket, és úgy garantáltan teljesebb képet kapsz erről a munkáról.

 

Gépkocsivezető állás: belföld vagy külföld?

Ha teljesíted a felvételi követelményeket, akkor jöhet az igazi dilemma: külföldi vagy belföldi gépkocsivezetői állást válassz? Természetesen mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is, de ez mindenképpen egyénfüggő, hogy kinek mi lesz az előny, kinek mi a hátrány.

Akad, akinek meg sem kottyan három hét távollét, mert például még nincs családja, egy családos embernek viszont igazi megpróbáltatást jelent majd ennyi időt távol tölteni a szeretteitől.

A munkaidőn kívül a másik legmeghatározóbb tényező a lehetséges munkavállalók szempontjából a bérezés, ami nem meglepő módon úgy alakul, hogy a külföldi munkák azért busásabb összegeket hoznak a konyhára. 

Persze ez a legtöbb esetben a külföldi utak felé billenti a mérleg nyelvét, de azért érdemes azt is meggondolni, hogy mit kell vállalni ezért cserébe. Az idegen utak idegen szabályokat jelentenek, amelyek alól az sem mentesít, ha nem ismered őket. Nem árt velük tisztában lenned, ugyanis tetemes pénzbírságok, sőt adott esetben a jogosítványod is bánhatja a hanyagságot.

 

Minden az előkészületeken múlik!

Ezzel el is jutottunk oda, hogy mennyi előkészületet igényel, ha elvállalsz egy munkát az álláshirdetéseink közül. 

Még a belföldi munkák esetében is nagyon fontos, hogy előre tervezd meg az útvonalat, számolj az útlezárásokkal, forgalmi akadályokkal, valamint legyen pontos ismereted arról, hogy kit és hol kell keresni az utad végén, meddig tart a te hatásköröd, honnan kezdődik az átvevőjé!

Külföldi utak esetén viszont ennél tetemesebb mennyiségű teendőt kell ellátnod: készülnöd kell a megfelelő valutával, pár hasznos kifejezéssel és mondattal az adott nyelven, illetve mind a jármű, mind a saját ellátásodat meg kell szervezned, készülve a vészhelyzetekre, időjárási viszontagságokra.

 

Tudj meg minden részletet!

Mielőtt végleg elköteleződnél egy-egy munka mellett, bizonyosodj meg arról, hogy minden körülménnyel és feltétellel tökéletesen tisztában vagy! Manapság a munkáltatók információk seregével árasztják el a jelentkezőket, így nem ritka, hogy bepillantást nyerhetsz az autókba, a telephelyekre, sőt akár leendő kollégák beszámolóit is meghallgathatod akár a jelentkezés előtt is! Minden információ nálad lesz tehát ahhoz, felelősségteljes döntést hozhass!

Hetelős kamionos állást vállalnál?

2023.02.07. Uncategorized @hu

Hetelős kamionos állást vállalnál? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Most jött el az a pont az életedben, amikor kipróbálnál valami mást? Amikor a megszokott kereteket hátrahagyva a sofőr munka újabb területein készülnél kipróbálni magad? Esetleg a hetelős kamionos állás izgatja a fantáziádat?

Mielőtt bármelyik ajánlatra igent mondanál, fontos, hogy minden szempontot alaposan mérlegelj! Ez a mai blogbejegyzés azért jött létre, hogy segítsen neked a döntés meghozatalában: neked való-e ez a munkarend, vagy inkább másik területen érdemes próbálkozni. Bízunk abban, hogy mire cikkünk végére érsz, meglesz a válaszod!

 

De mi is az a hetelős kamionos állás?

Mielőtt az előnyeit és a hátrányait firtatnánk, érdemes tisztázni, mit értünk hetelős kamionos állás alatt. Belföldi és külföldi állásaink között gyakori a hetelős címszó, ami annyit jelent, hogy hétköznap dolgozol amit az autóban töltesz és a hétvégét pedig otthon töltöd.

Ez a lehetőség szólhat mind belföldre, mind pedig külföldre. Ahogy talán azt már sejted is, ez nem az az állás, ahol reggel elviheted a gyermekedet az óvodába, este pedig együtt vacsoráztok családilag. De térjünk is csak rá akkor az előnyökre és a hátrányokra!

 

Nézzük csak a hátrányokat!

Ahogy korábbi blogbejegyzéseinkben is láthatod, soha nem kendőzzük el egy-egy munka hátulütőit, hiszen jobb, ha mindenki jó előre tisztában van az adott munkalehetőség hátrányaival, ezért itt sem teszünk másként!

Az első és legfontosabb nehézséget a hosszú távollét szokta okozni, hiszen nem egyszerű lemondani a szeretteid társaságáról. A magány, az, hogy nem tudsz részt vállalni az otthoni feladatokból, kimaradsz abból, ahogy a gyermeked cseperedik, igencsak idegörlő tud lenni.

Ehhez jön még hozzá a kamionos lét minden egyéb velejárója: a benzinkúton zuhanyzás, a nomád körülmények, a fizikai megterhelést okozó vezetés, az állandóan más és más munkakörnyezet, külföldi munka esetén az idegen nyelv és az eltérő szabályok. Ugye látod, hogy még első pillantásra sem olyan egyszerű! Ám nem megoldhatatlan!

 

De ne feledkezzünk meg az előnyökről sem!

Aki szereti a kihívásokat, annak bizony ez egy ideális munka lehet, így ha szereted magad kipróbálni új helyzetekben, hát egy hetelős kamionos állásnál biztosan lesz rá lehetőséged, nem is egyszer!

Nem mehetünk el szó nélkül a bérezés mellett sem, amely talán ebben a formában a legkiemelkedőbb a sofőrök között, persze a pénz nem minden. Fantasztikus közösség vár, a kamionosok nagyon összetartóak, és ennek bizony elég nagy húzóereje van.

 

Fő az őszinteség!

Mielőtt elvállalsz egy munkát, a legfontosabb, hogy saját magaddal őszinte legyél! Ne áltasd vagy ne próbáld becsapni magad: nem mindenkinek való a hetelős munka, hiszen teljesen természetes igény, hogy az ember a nap végén a szeretteivel egy fedél alatt hajtsa álomra a fejét. Persze akadnak speciális helyzetek (kirepült gyerekek, nőtlen sofőr, sürgető szükség a sok pénzre), amikor igenis van létjogosultsága ennek a fajta foglalkoztatási formának.

Ha őszinte vagy magaddal, pontosan tudni fogod, hogy tudod-e majd ezt csinálni vagy sem. Ha nemmel felelsz, akkor sincs minden veszve, hiszen akad nálunk sok egyéb lehetőség, ami mellett nem kell lemondanod sem a családról, sem a biztos bevételi forrásról! Nézz szét nálunk, és találd meg a számodra legideálisabb munkaformát!

Éjszakai B kategóriás sofőrállást keresel?

2022.12.12. Uncategorized @hu

Éjszakai B kategóriás sofőrállást keresel? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Megannyi típusú munka létezik a fuvarozás területén, de az egyik legkülönlegesebb eset az éjszakai B kategóriás sofőrállás. Specialitását mindenképpen az adja, hogy a jól megszokott nappali vezetést lecseréli a sofőr éjszakaira, amely elsőre talán nem is jelent olyan nagy változást, de ha egy sofőr elkezd tartósan éjszakai fuvarokat vállalni, akkor bizony sok minden meg fog változni. Ebben a blogbejegyzésünkben ezt a munkalehetőséget vesszük górcső alá, és vizsgáljuk meg, hogy kinek ajánlott és kinek nem.

 

Milyen éjszakai B kategóriás sofőrállást találsz?

Rengeteg olyan sofőrállás van betöltetlenül, ahol fontos, hogy éjszaka történjen a szállítás. Ilyen például a repterekre történő áruszállítás, az alkatrészek szállítása vagy az üzletek kiszolgálása a fuvarozott áruval. Ezekben az esetekben kiemelkedően fontos a precizitás, a pontosság és a megbízhatóság, hiszen egy-egy baki hatalmas anyagi károkat okozhat.

Mivel éjszaka sokkal kiszámíthatóbban lehet közlekedni, mint nappal, ezért rengeteg vállalkozás dönt amellett, hogy éjszakai fuvarozással kéri az árukat. Nincs ebben semmi meglepő, nem igaz? A repülőgép nem vár, ha ott a szállítmány, ott van, ha nem, ő akkor is felszáll. Az üzletek és műhelyek, gyárak reggel nyitnak, de vajon ott lesz-e az, amire már nyitáskor szükségük van?

Láthatod hát, hogy egészen nagy felelősség nyomja a sofőr vállát, ha éjszakai fuvarozást vállal. Ahhoz azonban, hogy tartósan jól tudd végezni az éjszakai munkát, nem árt felkészülni belőle. Sokan élnek abban a tévhitben, hogy éjszaka vezetni pofonegyszerű, pedig korántsem az!

 

Mire számíts éjszaka az utakon?

Korábbi blogbejegyzéseinkkel is mindig abban igyekeztünk segíteni, hogy hogyan könnyítsd meg mindenképpen a dolgodat, legyen szó akár álláskeresésről, akár tipikus vagy esetleg különleges állásokról. Nincs ez másként most sem, hiszen most az éjszakai vezetést fogjuk taglalni.

Bár alapvetően a forgalom jelentős része napközben zajlik, a balesetek számottevő része éjszaka vagy hajnalban történik. Ennek egyik oka az, hogy éjjel sokkal fegyelmezetlenebbek a sofőrök, mivel kevés az autó az utakon, sokkal több mindent megengednek maguknak, ami számos esetben balesetet eredményez.

A másik jelentős kockázatot a látási viszonyok jelentik, ugyanis, ha a sofőr annak ellenére nem hord szemüveget, hogy az szükséges lenne, akkor a nehéz látási viszonyok között nagyban megnövekszik a baleset kockázata is. Ha ezekre odafigyelsz, és megfelelő mennyiségű időt szánsz a fuvarokra, nagy gond nem lehet!

 

Óvd az egészséged!

Tudnod kell, hogy az állandó éjszakázás bizony meglehetősen megterheli a szervezetet, így ha már alapból is fáradtabb, fáradékonyabb vagy, ha alapbetegséggel küszködsz, akkor érdemes háromszor is jól megfontolni, hogy tovább terheled-e a testedet, vagy esetleg nézel inkább olyan állást, amely az egészségedre sem jelent veszélyt.

 

Válaszd a számodra legideálisabb munkát!

Ha sofőr vagy, akkor mindig rengeteg lehetőség áll majd előtted, számtalan autótípus, rakománytípus, úti cél és munkarend közül választhatsz, hogy megtaláld az igazit, amiben igazán jól érzed magad, illeszkedik az életviteledhez, és még jól is tudsz vele keresni.

Igen, ha ez az éjszakai fuvarozást jeleni, akkor válaszd bátran azt, és légy te az éjszakai utak profi sofőrje! Reméljük, ezzel a kis összefoglalóval segítettünk felkészülni mind a döntéshozatalra, mind pedig az esetleges éjszakai vezetésre, ám ha mégis maradt megválaszolatlan kérdés, fordulj hozzánk bizalommal!

Napi bejárós sofőr állást keresel?

2022.11.10. Uncategorized @hu

Napi bejárós sofőr állást keresel? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Ha laikusként nézi valaki, akkor gyakorlatilag minden sofőr állás ugyanarról szól: egy teherautót kell vezetni A pontból B pontba, és azzal különféle rakományt eljuttatni a célba. Csakhogy ehhez kapcsolódik még a humán erőforrás, azaz az ember, akinek sokszor csak a napi bejárós sofőr állás a megfelelő.

Így aztán a munkalehetőség tovább bomlik belföldi és nemzetközi típusra, de még a belföldin belül is megkülönböztetünk többféle pozíciót. A rendes munkavégzéshez elengedhetetlen, hogy jól válaszd ki, melyik illik a te saját életedbe!

 

Vedd figyelembe a saját igényeidet is!

Amikor munkát keresel, bizonyára te magad is óvatosabban fogalmazod meg az igényeidet, holott ez nem feltétlenül kifizetődő. Szerencsére azonban a sofőr szakma elég keresett, ezért elég változatos hirdetések között tudsz keresgélni, amennyiben váltani szeretnél. Mivel azonban mindenkit más motivál, minden élethelyzet más, és minden igény eltérő, ezért rendkívül fontos, hogy először saját magaddal szemben fogalmazd meg a saját álommunkád jellemzőit!

Ha így teszel, máris másként fogod szemlélni az álláshirdetéseket, valamint jobban ki fogod tudni szűrni azt, amelyik neked való, és egyben időt és energiát is megtakarítasz azzal, hogy nem futsz felesleges köröket az állásinterjúkon. De mégis mit vegyél figyelembe?

Ha korábbi blogbejegyezéseinket elolvasod, nagyon sok hasznos tippre, tanácsra lelsz majd, de ha mos tovább lapozol, akkor is hatékonyabban fogsz tudni sofőr állást keresni!

 

Kiknek lehet jó a napi bejárós sofőr állás?

Akit elsődleges szempontból a pénz motivál, az nemzetközi sofőr állások felé kacsingat, aki viszont a biztos terepre megy, az inkább a belföldi fuvarokat részesíti előnyben.

Igen ám, de még a belföld esetében is előfordulhat, hogy hosszabb, akár több napig tartó utakat kell megtenni, ezért ha a te életedbe ez nem fér bele, akkor érdemes szűkíteni a keresést a napi bejárós sofőr állásokra.

Ha kisgyerek van a családban, ha esténként egyéb elfoglaltságaid vannak, amelyek a lakóhelyedhez kötnek, ha családtagot ápolsz, ha tanfolyamra jársz, akkor az mind-mind olyan esetet eredményez, amikor csak úgy tudsz munkát vállalni, hogy reggel elmész otthonról, becsülettel ledolgozod a napi penzumot, majd estére hazatérsz.

Természetesen ennek az anyagi juttatása nem veszi fel a versenyt a nemzetközi munkalehetőségekkel, de ahogy fentebb is hangsúlyoztuk, nem mindig a pénz a legfontosabb paraméter.

Ha nem szeretnél kimaradni a gyermeked első éveiből, ha szeretnél elvégezni valamilyen képzést, vagy esetleg csak ragaszkodsz a jól megszokott napirendhez, akkor bátran indulj el ebbe az irányba! Mivel számos álláslehetőség kínálkozik ezen a területen, ezért nem kell attól tartani, hogy igényed és kérésed süket fülekre talál, annál is inkább, hiszen már eleve ilyen feltételekkel is hirdetnek!

 

Minden változik!

Persze ha más állás az álmod, de a jelenlegi élethelyzeted a napi bejárós sofőr állást teszi csak lehetővé, akkor se csüggedj! Az élet folyamatosan változik, a gyerekek nőnek, jöhet költözés, új kapcsolat vagy sok egyéb más is, ami felülírja az addigi körülményeket és igényeket.

Ezért aztán azt javasoljuk, hogy mindig az aktuális élethelyzet alapján indulj el munkát keresni, ha viszont változás áll be benne, akkor ne késlekedj azzal sem, hogy felülvizsgáld, jó munkát végzel-e, megfelelőek-e a feltételek ahhoz, hogy boldog és elégedett legyél az életeddel! Ha hozzánk fordulsz, mi szívesen segítünk céljaid elérésében!

Nemzetközi sofőr állást keresel?

2022.11.07. Uncategorized @hu

Nemzetközi sofőr állást keresel? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Sok olyan bátor és vállalkozó szellemű sofőr van, aki a több pénz reményében elhagyja a jól megszokott munkakörnyezetét, és a nemzetközi sofőr állás lehetőségeit kutatja. Valljuk be, ez azért óriási lépés, és egyben rengeteg lemondást is igényel a sofőr részéről. Itthon ismered az utakat, a városokat, beszéled a nyelvet, és tökéletesen tisztában vagy minden közlekedési szabállyal és szokással. Arról nem is beszélve, hogy a nap végén általában haza tudsz térni a szeretteidhez.

Nos, ez változik meg teljesen, ha arra adod a fejed, hogy külföldre történő utakat vállalj. Bár nyilvánvalóan tisztában vagy ezzel, azért nem árt elolvasni ezt a blogbejegyzést, hogy felkészülten kereshess magadnak nemzetközi sofőr állást!

 

A nemzetközi sofőr állás előnyei

Ha úgy érzed, hogy a belföldi munkákkal nem tudsz olyan léptekkel előrehaladni pénzügyileg, akkor a nemzetközi munka tökéletes lesz a számodra.

Ugyanakkor fontos, hogy felmérd a munkakörülményeket, hiszen azok merőben mások lesznek, mint az eddig megszokott feltételek! Éppen ezért egy ilyen jellegű munkához kapcsolódó állásinterjú is teljesen más lesz.

Alapvetően is arra bátorítjuk a sofőröket, hogy az állásinterjúra úgy tekintsenek, mint amikor egyenrangú felek beszélgetnek, ne gondolják, hogy ez egy alá- és fölérendeltségi helyzet. Neked is szükséged van korrekt állásra, de a munkáltatónak is nagyon kell a megbízható, szakértelemmel rendelkező munkavállaló.

 

Mutatjuk, mire számíts!

Köztudott, hogy elég nagy hiány van a sofőrökből, így minden fuvarozó cég örül egy-egy újabb jelentkezésnek, így szinte biztos, hogy minden beküldött jelentkezést állásinterjú követ. Ez pedig a legtökéletesebb alkalomként szolgál arra, hogy a legapróbb részleteiben megismerd a munkalehetőséget.

Hiszen rendkívül fontos, hogy melyik országba kell járni, milyen ország-specifikus előírásokat kell betartani, havonta hány napot vesz igénybe a munka, kit tudsz hívni gond esetén, milyen tipikus nehézségek fordulnak elő, milyen felszereléssel készülj az első utadra, és ezek még csak a legalapvetőbb kérdések. Azt se felejtsd el tisztázni, hogy milyen gyakran térhetsz haza a szeretteidhez, mert ez elég sarkallatos része a külföldi munkavállalásnak.

Rendkívül fontos az őszinteség minden oldalról. Ismerned kell önmagad, hogy mennyire bírod a magányt, az idegen és sokszor mostoha környezetet!

A cégnek őszintén el kell mondania mindent, amit tud az adott állásról, hiszen az kétségtelen, hogy a sok pozitív dolog mellett bőségesen akad negatívum vagy nehézség is az adott állás kapcsán. Ha erről nem vallanak színt, akkor bátran kérdezz bele, hiszen tudod te is, hogy sehol sincs kolbászból a kerítés!

Aligha akad annál kellemetlenebb helyzet, mint amikor több száz kilométernyire az otthonodtól olyan helyzetekbe kerülsz, amikre egyáltalán nem voltál felkészülve. Hogy ez minél kevésbé legyen így, olvasd el a korábbi blogbejegyzéseket is!

 

Melyik országot válaszd?

Sok esetben csupán egy-egy országba kell járnod, így érdemes alaposan átgondolni, melyik országot választod.

Ha van kedvenc terület, ha van olyan nemzet, amelynek a nyelvét beszéled, vagy ha esetleg vannak jövőbeni letelepedési terveid a célországban, akkor mindenképpen erősen ajánlott ezeket a paramétereket is figyelembe venni! Persze még sok további kérdés felvetődik, de ne aggódj, igyekszünk minél jobban segíteni téged a nemzetközi fuvarozás terén is! Nézelődj, és kérdezz bátran!

C kategóriás jogosítvánnyal keresel állást?

2022.10.06. Uncategorized @hu

C kategóriás jogosítvánnyal keresel állást? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nincs egyszerű dolgod, ha sofőrként keresel munkát, még akkor sem, ha C kategóriás jogosítványt igénylő állásra vadászol. No, nem azért, mert kevés a munkalehetőség, éppen ellenkezőleg: a piacon a sofőr az egyik legkeresettebb szakma, rengeteg megbízható és jól vezető, jól dolgozó sofőr hiányzik a rendszerből, így aztán nem meglepő módon rengeteg álláshirdetéssel lehet találkozni.

 

Bár alapvetően nincs ez másként a mi oldalunkon sem, egy valami azért mégiscsak megkülönbözteti a nálunk hirdetőket a többi cégtől. Ha elolvasod a blogbejegyzésünket, látni fogod, miért más nálunk állást keresni. Ha szeretnéd megúszni azt, hogy a saját károdon tanulj, akkor feltétlenül olvass tovább!

 

Alapfeltétel a kölcsönös őszinteség és a megbecsülés

Már a legelső pillanattól kezdve kiemelt jelentőséggel bír, hogy a felek legyenek egymással teljes mértékben őszinték, hiszen ez minden gyümölcsöző kapcsolat alapja. Ha olyan álláshirdetést látsz, ahol a lényegi részek említésre sem kerülnek, akkor ideje továbbállni, ha viszont őszintén közölnek minden fontos információt, akkor rajtad a sor!

 

Ha olyan álláshirdetést látsz, ahol első körben minden fontos kérdésedre választ kapsz (hol kell vezetni, milyen géppark van, milyen váltásokban dolgoznak, családtagok mehetnek-e, milyen a bérezés), akkor a te térfeleden pattog a labda: ideje jelentkezni!

 

Ha pedig jelentkezel, akkor máris egy újabb szintet ugrasz meg, ahol tovább mélyülhet a munkakapcsolat. Persze még itt is lehetnek bakik, de ha elolvasod korábbi bejegyzésünket az intő jelekről, akkor elég kicsi annak a valószínűsége, hogy csalódás érjen. Mind az állásinterjún, mind pedig az azt megelőző és az azt követő beszélgetésekből sok dolgot le lehet szűrni, de csak akkor, ha nyitott szemmel jársz, vagyis vezetsz!

 

De milyen állást keress C kategóriás jogosítvánnyal?

Természetesen a jogosítvány szabta határokat mindenkinek be kell tartani, így ha C kategóriás jogosítvánnyal rendelkezel, akkor azért némiképp szűkítve van a kör. Mutatjuk, milyen állásokra tudsz jelentkezi, ha C kategóriás jogosítványod van:

 • Akár belföldi, akár külföldi állást keresel, biztosan fogsz találni mindkettőből.
 • Hűtős-ponyvás teherautókat tudsz vezetni.
 • Úgynevezett “hetelős” munkarendben is találsz pozíciót, de a napi bejárásos sofőr munka sem ritka.
 • Szlovák, osztrák, olasz úti célokkal rendelkező állásra gyakorta van lehetőség jelentkezni.

Amint láthatod, sokféle munkalehetőség vár rád, csak ügyesen kell választani, hogy mind te, mind pedig a munkáltató jól járjon! Nem lehetetlen, de nagy odafigyelést igényel.

 

Ha van jogosítványod, tiéd a pálya!

A megfelelő jogosítvány megléte mindenképpen kijátszhatatlan feltétel, ellenben ha megvan a szükséges kategória, és benned van az a picike plusz is, akkor nyert ügyed van. De mi is az a plusz? Erre a kérdésre azért nagy valószínűséggel te magad is fogsz tudni válaszolni, hiszen bizonyára találkoztál már olyan megbízhatatlan és felelőtlen sofőrrel, akit te magad sem szívesen alkalmaztál volna.

No, ha annak éppen az ellenkezője vagy, ha szeretsz dolgozni, ha pontos és becsületes vagy, ha megbízhatónak tartod magad, akkor a cégek két kézzel fognak kapkodni utánad. Most már csak rajtad áll, hogy jól választasz-e! Mi megmutattuk, mire figyelj oda, így valóban rajtad a sor!

Belföldi sofőr állást keresel?

2022.08.10. Uncategorized @hu

Belföldi sofőr állást keresel? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Belföldi sofőr állást keresel?

 

Nincs könnyű helyzetben az, aki belföldi sofőr állást keres. No, nem azért, mert annyira kevés a nyitott pozíció, hogy szinte csak kihalással lehet bekerülni egy-egy fuvarozócéghez. Éppen ellenkezőleg! 

Manapság már annyiféle cég foglalkozik fuvarozással belföldi és nemzetközi területen egyaránt, hogy sofőr legyen a talpán, aki el tudja dönteni a millió színes-szagos álláshirdetést pásztázva, hogy melyik is lesz a jó döntés, vagyis a tökéletes munkahely.

Ha te magad is sofőr vagy, akkor biztosan napi szinten találkozol ezekkel a hirdetésekkel, sőt, akár telefonos, akár e-mailes megkereséseket is kaphatsz, hiszen nagy a munkaerőhiány ezen a területen, így a megbízható és elkötelezett sofőrök után valóban két kézzel kapkodnak a cégek. 

De honnan tudhatod, hogy jól döntesz-e? Ezzel a blogbejegyzéssel próbálunk segíteni neked abban, hogy csak a megfelelő ajánlatra mondj igent!

 

Mindennek az alapja a korrekt hirdetés!

Avatatlan szemek talán észre sem veszik, de a tapasztalt sofőrök, no meg a szintén szakmabeli toborzók egyből rájönnek, hogy melyik álláshirdetés gyanús, és melyik az, amelyiknek adhatsz egy esélyt.

Rengetegen keresnek teherautóra, nyerges vontatóra, buszra, konténer- vagy hulladékszállítókra, tartálykocsikra és még sok egyéb más speciális gépjárműre sofőrt, de nem egyszerű megtalálni az ideális jelöltet, aki nemcsak, hogy rendelkezik a megfelelő jogosítvánnyal és papírokkal, de még megbízható és elkötelezett munkavállalóként látja is el a napi feladatait.

Ezért aztán, ha te ebbe a kategóriába tartozol, akkor különösképp figyelj oda, hogy kinek ajánlod fel a szolgálataid – természetesen juttatásokért cserébe.

Így el is jutunk oda, hogy egy jó álláshirdetésben a cég nem önmagát fényezi, hanem téged szólít meg, és neked mondja el, hogy miért szeretné, ha a csapatát erősítenéd, és úgy egyáltalán, mit tud neked ezért cserébe nyújtani. Tedd fel a kérdéseidet és mérlegelj, majd dönts, hol éri meg jobban dolgozni!

 

Belföldi sofőr állás kérdezz-felelek

Bizony, egy állásinterjún nemcsak a toborzó, azaz a cég képviselője kérdezhet, hanem te magad is!

Bátran tedd fel a kérdéseidet, tisztázz mindent, ami a munkakörülményekre és az anyagi juttatásokra vonatkozik, de persze nyugodtan kérdezd meg azt is, hogy a családod tagjai ülhetnek-e az autóban. Ne légy szégyenlős, fontos, hogy tudj minden részletet, mielőtt rábólintasz a belföldi sofőr állásra!

Csak úgy tudsz reálisan dönteni, hogy ha tudod, hogy pontosan milyen bérezéssel és béren kívüli juttatásokkal várnak. Ha tisztában vagy az útvonalakkal és azzal, hogy milyen váltásokban kell dolgozni. Ha ismered a kommunikációs szolgálati útvonalakat, és ha felvázolják előtted, hogy milyen előrelépési lehetőségek adódhatnak a számodra, de persze a munkavállalói megbecsülés is feltétlenül szükséges ahhoz, hogy tartósan egy cégnek tudj dolgozni – motiváltan és a lehetőségekhez mérten boldogan.

Tudd, hogy a cégek versenyeznek egy-egy jó belföldi sofőrért, így nem kell a legelső ajánlatra rábólintani, hallgass meg más fuvarozócégeket is!

 

A tisztességes hozzáállás kifizetődő!

Mindazonáltal azonban erősen ajánlott nem visszaélni a helyzettel, hiszen hamar visszaüthet a mohóság vagy épp az elköteleződés teljes hiánya.

Mert bár nagy a munkaerőhiány a sofőr szakmában, azt azért nem árt tudni, hogy a cégek nem szeretnek bárkit alkalmazni, hanem valaki olyat, akivel stabilan és megbízhatóan együtt tudnak dolgozni. Lehet, hogy éppen veled?

A sofőrtoborzás legegyszerűbb módja ismételni a jól bevált szokásokat. Ez gyakori stratégia a sofőr álláshirdetések feladásánál. A céged ugyanazt a nyelvezetet, képeket és sablont használja fel, és a hirdetések követik azt a jól bevált formulát, mely szerint mutassuk meg mindazt, amink csak van. Albert Einstein szavaival élve: „Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.”

A sofőrhiány okozta kihívásoknak köszönhetően nehéz megindokolni, hogy miért kellene több időt és energiát fordítani a jelenleg meglévő álláshirdetések tartalmi fejlesztésére. Ha nincs elromolva, akkor ne javítsuk meg, igaz? Viszont mi van akkor, ha elszalasztod az esélyt arra, hogy megtaláld a képzettebb sofőröket azzal, hogy az álláshirdetésed kizárólag a saját nézőpontod szerint formálod meg?

A te szemszögedből logikusnak tűnik, hogy elmondd a leendő sofőröknek, hogy a te vállalatod a legalkalmasabb a számukra azzal, hogy a cég vonzó tulajdonságaival bombázod. Erre a célra rendelkezésedre áll egy lista az előnyökről, mint például a vállalat története és az elért eredményei. Ezzel hitelességre tehetsz szert. Akkor mi a probléma? Az, hogy ezzel a módszerrel nem veszed figyelembe a sofőr nézőpontját.

Ha a sofőr szemszögéből nézzük, az előnyöknek, pozitívumoknak, a vállalat történetének és elért eredményeinek bemutatása azt az első benyomást kelti, hogy a vállalatod személytelen és egocentrikus. Azért problémás ez a megközelítés, mert kizárólag csak a cégre fókuszál és nem veszi figyelembe a sofőröket. Nem adja át azt, hogy a cégednek mennyire fontos felülmúlnia a sofőrök elvárásait, sem a munkafeltételeket.

Gondolj azokra az álláshirdetésekre, amik emlékezetesek voltak számodra. Könnyebb azonosulni azokkal a hirdetésekkel, amik személyesen mozgatnak meg benned valamit. Ha erre gondolsz, könnyebben megértheted, hogy miért nem tud azonosulni egy sofőr a hirdetéseddel, ha az nem tartalmaz valami személyeset a számára.

Érvelhetsz erre azzal, hogy márpedig a hirdetésed személyesen megszólítja a sofőröket. A legtöbb sofőr vonzónak találja a fizetést, az otthon töltött időt, a kamion felszereltségét, és az egyéb céges juttatásokat, érthetően. Ennek ellenére, hacsak nem ajánlasz magasabb fizetést, több szabadságot, újabb kamionokat és jobb juttatásokat, mint a konkurenseid, akkor nem tudsz kitűnni a többi fuvarozó közül, akik ugyanazokért a limitált számú sofőrökért versengenek.

Mit tudsz tenni azért, hogy kitűnj? Lehet, hogy előnyödre válik, ha figyelembe veszed a sofőr nézőpontját, és azt, hogy számára mi a legfontosabb.

Engedd, hogy a leendő sofőr jelöltek beszéljenek a jelenlegi sofőrjeiddel

Fontos a hitelesség bemutatása és a szavahihetőség megalapozása a leendő sofőrök szemében. Ha megkapják azt az egyedi lehetőséget, hogy beszéljenek a cég jelenlegi sofőrjeivel nagyobb hatással lesz rájuk, mintha te beszélnél velük. A leendő sofőröknek ez betekintést enged abba, hogy milyen a vállalatnál dolgozni egy már ott dolgozó sofőr szemszögéből. A sofőrök ajánlásának kiaknázása, és a sofőrök szerepeltetése egy videóban rokonszenvessé teszi a hirdetésed a leendő sofőrök számára. Erre egy jó példa a Lerton Trans-nak általunk készített toborzási videója. A jó első benyomás elérése érdekében a hirdetésbe is tehetsz fényképeket a gépkocsivezetőkről.

Hatékony kommunikáció

Hazánkban egy átlagos ember több, mint 100 hirdetést lát naponta. Ez megedzi a szemet arra, hogy kiszúrja a gyakori sablonszövegeket. Ráadásul a sofőrök a napi hirdetéseken felül olyan hirdetéseket is látnak, amik kifejezetten őket célozzák meg. Mivel a folyamatos sofőrhiány miatt rengeteg vállalat szeretné felkelteni ugyanazon sofőröknek az érdeklődését, elég nehéz elképzelni, hogy hány hirdetéssel találkoznak egy nap. Ez nagyban megnöveli a sofőrök felé közvetített üzenet fontosságát, és a módja annak, hogy kitűnj, nem annyira bonyolult mint gondolnád. A gyakorlatias hangvétel és az őszinteség sokra visz a leendő sofőrökkel, és segít abban, hogy egyenes legyél és lényegre törő.

Elismerés

Amikor egy sofőr arról dönt, hogy új cégnél dolgozzon, tudni akarja, hogy számíthat-e megbecsülésre és elismerésre a cégen belül. Ez segíthet abban, hogy tiszta képet nyújts a vállalati kultúráról, és arról, hogy a cég hogyan fejezi ki az elismerését a jelenlegi dolgozók felé. A közösségi médiát használhatod arra, hogy a posztjaiddal bemutasd, hogy a céged hogyan jutalmazza az egymillió kilométert elérő sofőröket, a legbiztonságosabban vezetőket, a régóta nálad dolgozó lojális gépkocsivezetőket, az új alkalmazottakat, stb.

Habár lehetséges, hogy könnyebb lenne úgy folytatni a toborzást, ahogyan eddig, figyelembe kell venned a sofőr nézőpontját. Ha kizárólag a saját üzleted szempontjaira korlátozod a hirdetést, az meg fog akadályozni abban, hogy megkülönböztesd magad a versenytársaidtól. Meg kell mutatnod a leendő sofőröknek, hogy a te vállalatod a legalkalmasabb számukra azzal, hogy sofőr-centrikussá teszed a hirdetéseid.

Több, mint 10 éve foglalkozom gépkocsivezetők toborzásával. Több száz fuvarozó céggel és több ezer álláskeresővel beszéltem személyesen és telefonon az évek alatt annak érdekében, hogy a mindenkori élethelyzetükhöz legjobban passzoló megoldást kínáljuk számukra, ezzel win-win szituációt létrehozva mindkét félnek. Már a kezdetekkor is problémás volt az elvárt igényeknek megfelelő gépkocsivezetőt megtalálni, de az idővel egyre mélyülő munkaerő-hiány miatt ez manapság extrém kihívást okoz a legtöbb fuvarozó vállalkozásnak.

Hogy mit tanultam a fuvarozóktól és a sofőröktől és mivel szembesültem az évek alatt? Íme, a valóság.


Átlagosan az állásajánlat után érdeklődők csak mintegy 1-3%-át veszik fel a meghirdetett álláshelyekre. Az „érdeklődő” olyan potenciális jelentkező, aki vagy felkeresi a megadott elérhetőséget, vagy megadja a sajátját, hogy keressék ebben az ügyben.

A fuvarozóknak átlagosan 33-100 potenciális jelentkezőt kell gyűjtenie ahhoz, hogy betöltse a meghirdetett pozíciót.

Továbbá az iparági kutatások azt mutatják, hogy a legtöbb felvételiztető személy 15-30 percet töltött egy jelentkezővel, ez 100 jelentkezőre nézve 25-50 órát jelent! Ezt az időt főleg a pozíció részletes ismertetésével és a pozícióval kapcsolatos kérdésekre való válaszadással tölti.

Mivel az érdeklődők mindössze 1-3%-át veszik fel a cégek, átlagosan az érdeklődőkre fordított idő 97-99%-át a “nem felvettekre” fordítják!

Az érdeklődők közül is viszont, átlagosan csak 50% fogja befejezni a jelentkezési folyamatot.

Ez a szám akár 80%-os is lehet a prémium sofőr pozícióknál és 25% is a kevésbé kedvelt sofőr munkáknál.

A érdeklődök kb. 50%-a lemorzsolódik a jelentkezés befejezése előtt a nem megfelelő képzettség vagy az elköteleződés hiánya miatt.

A befejezett jelentkezések csak 20-24%-a megy át az előzetes szűrőn, ami után kerül leegyeztetésre a személyes találkozó.

Az állásra jelentkezők 20-24%-ánál, akik az előzetes szűrőn átmennek, a legtöbb felvételiztető munkatárs körülbelül 10,5 órát tölt el a háttér-ellenőrzésre, az interjúkra és az adminisztrációra.

Ennek költsége 2.000 – 4.000 Ft óránként, amit a kolléga adminisztratív munkával tölt, ami megegyezik 21.000 – 42.000 Ft-al gépkocsivezetőnként, hogy minden egyes sofőr jelentkezést “feldolgozzon” a érdeklődői szakaszban felmerült feldolgozási költségek mellett.

Így átlagosan 130-176 munkaórára van szükség ahhoz, hogy 100 érdeklődő feldolgozásával betöltésre kerüljön az a 1-3 nyitott sofőr pozíció. Ezért összességében elmondható, hogy a gépkocsivezetők felvételével foglalkozó munkatárs szenioritásától függően a cégek 260.000 – 704.000 Ft-ot költenek 1-3 gépkocsivezető felvételére.

Meglepő módon, bár a toborzási kiadások egyik legjelentősebb részét teszik ki, a legtöbb vállakozás nem követi figyelemmel a „nem felvettekre” fordított költségeket a sofőr felvételi költségek kiszámításakor.

 

[rt_reading_time label=”Olvasási idő:” postfix=”perc” postfix_singular=”perc”]

Az elmúlt három héten olyan területeket próbáltunk lefedni, amelyek a toborzóknak folyamatos problémát jelentenek. Ezeket az információkat hosszú évek alatt gyűjtöttük össze, számtalan fuvarozó partnerünkkel való együttműködés során.

Ma befejezzük a négyrészes mit NE tegyél sorozatunkat a legutolsó bejegyzéssel.

Sofőr toborzás: Mit NE tegyél (1. rész)

Sofőr toborzás: Mit NE tegyél (2. rész)

Sofőr toborzás: Mit NE tegyél (3. rész)


A kitartás hiánya és bevett rutin követése

Új jelöltek felkutatása során fontos a kitartás. Becslések szerint az állásra jelentkezők 30-45%-a elérhetetlen vagy nem reagál 90 napot után. Azoknál, akik csak néhányszor próbálkoznak kapcsolatba lépni a jelentkezőkkel ezek a számok még nagyobbak.

A mai világban a gépkocsivezetők számtalan lehetőség közül választhatnak. Szükségszerű tehát a jelöltet többször is felkeresni és gyorsan lépni miután megszereztük a reménybeli sofőr elérhetőségi adatait.

A Heinz marketing osztálya szerint egy új jelölt nyomon követésének a legjobb módszere 13 érintkezési pontot foglal magába, 4 különböző csatornán keresztül a 11 munkanapos folyamat során. Nemcsak az fontos, hogy mielőbb elérd a jelölteket, hanem, hogy különböző csatornákon keresztül tedd ezt.

Kutatások szerint minél több csatornát használnak a toborzási folyamat során, annál gyorsabban válik a jelölt elkötelezetté a cég felé. A kapcsolatfelvételi pont egy csatornára szűkítése és ezáltal potenciális sofőrök elérésének elmulasztása a biztos recept a bukáshoz.

Például a Facebook egy nagyszerű eszköz a toborzók számára a leendő sofőrök megtalálásához, de nem szabad, hogy ez legyen az egyetlen felület a kapcsolatfelvételhez. Weboldalak, LinkedIn és egyéb online felületek is hatékony módszerek lehetnek. Többféle csatorna együttes alkalmazása vagy kombinálása adják a legjobb esélyt a sikerre.


Figyelmen kívül hagyni az új jelöltek forrását

Ha van egy pontos képed arról, mi is működik számodra, akkor a kezedben tudod tartani a toborzási folyamatot. Látni azt, hogy honnan jönnek a jelöltjeid és azt, hogy mely források kovertálnak a legmagasabb arányban, segíthetnek a fókuszálásban és az időbeosztásban.

A különböző források nyomon követése segít, hogy meglásd a trendeket és lekövesd, mely forrás teljesített a legjobban az adott időszakban. A legfontosabb előnye a jelentkezések forrásának követésének, hogy segít abban, hogy mely forrás eredményezi a legnagyobb megtérülést.

Ez a nyomon követés segít a toborzónak priorizálni a jelölteket, növeli az esélyt a sikerre és nem engedi elvesztegetni az értékes időt egy alacsonyabb potenciálú jelöltre.


A toborzók azt gondolják, gyakorlat teszi a mestert

Mind hallottuk már a régi mondást „Gyakorlat teszi a mestert”. Annak ellenére, hogy jól ismert és jól hangzó kijelentés, annyira mégsem helytálló. Ha valamit ismétlődően csinálsz nem jelenti szükségszerűen azt, hogy javulsz is abban a cselekvésben. Sajnos a sofőröket toborzók néha beleesnek abba a hibába, hogy így gondolkodnak.

Nem számít, hogy a toborzó milyen régóta végzi a munkáját, mindig arra kell törekednie, hogy tanuljon és jobbá váljon. Ha a toborzó mindig arra koncentrál, amit már tud, akkor valószínűleg sosem válik jobbá.

Ha hajlandó új technikákat tanulni és gyakorolni azokat, amik a fejlődésére koncentrálnak különös tekintettel a gyenge területeire, akkor jobban felkészült lesz az előtte álló munkára.


Alacsony elkötelezettségű sofőrt felvenni

Az utolsó hiba, amivel foglalkozni fogunk az a reménybeli sofőr elkötelezetten tartása közvetlenül a munkábaállás előtt. Az iparági átlag szerint 15-20%-a sofőröknek nem jelenik meg a leegyeztetett eligazításon. Ennek nagyban az az oka, hogy nem sikerül elkötelezni őket eléggé.

Minél inkább elkötelezett egy sofőr a céggel szemben annál kisebb rá az esély, hogy új munkalehetőség után néz. A folyamatos kapcsolattartás egy egyszerű megoldás lehet a cégek részéről, hogy a jelölt aktívan elkötelezett maradjon a toborzási és betanítási folyamat során.

Különböző csatornák alkalmazása, mint a telefonhívás, sms és e-mail segíthet ezt elérni. Továbbá, automatikusan kiküldött e-mailekkel is lehet tájékoztatni a sofőrt a szükséges információkról és teendőkről, amik segíthetnek neki előkészülni a felvételi folyamatra.


A gyakori hibák elkerülése a sofőr toborzás folyamán sikerekhez vezet

A négyrészes sorozatunk során számos dolgot lefedtünk, amit érdemes elkerülni a toborzás során. Ezen toborzási folyamatok rendszeres alkalmazása és a gyakori hibák elkerülése a legjobb esélyeket fogja megadni a cégednek, hogy megtalálja a megfelelő gépkocsivezetőket.

 

[rt_reading_time label=”Olvasási idő:” postfix=”perc” postfix_singular=”perc”]

Az előző hetekben olyan területekkel és problémákkal foglalkoztunk, melyek a fuvarozó ügyfeleinkkel való egyeztetés alapján a legtöbb gondot okozzák a toborzás során. Ma további témákkal folytajtjuk sorozatunkat. Ha kihagytad az előző heti, vagy akár mindkét részt itt megtalálhatod őket: Sofőr toborzás – Mit NE tegyél (1. rész), Sofőr toborzás – Mit NE tegyél (2. rész).


Nem kérni ajánlást, vagy túl korán kérni

Az egyik legjobb és legelérhetőbb forrás új lehetséges gépkocsivezetők felkutatására… a többi sofőr. Egy elégedett sofőr a flottádban nagyszerű forrása lehet az ajánlásoknak. A toborzóknak azonban óvatosnak kell lenniük, nehogy túl korán kérjenek ajánlásokat, amikor a kapcsolat még nem áll szilárd talajon.

A bizalom akkor tud kialakulni, amikor a gépkocsivezető érezi, hogy az aggályait, problémát meghallgatjuk és megpróbáljuk orvosolni. Ha a toborzók még azelőtt kérik az ajánlásokat, hogy a sofőrről megfelelően gondoskodtak volna, a sofőr kihasználva és elhanyagolva érezheti magát. Az ajánlásokat nem szabad erőltetni, inkább természetesen, a beszélgetések során kell szóba hozni. Talán egy olyan időpontban, amikor a jelölt kifejezi elégedettségét a céggel kapcsolatban.

Másfelől az is probléma, ha a cég egyáltalán nem kér ajánlást. Ha egy sofőr igényeit kielégítették, az aggodalmait azonosították, akkor többségük örömmel ajánl reménybeli sofőröket a toborzónak. Nem kihasználni ezt a lehetőséget, nagy hiba.

Az ajánlások mennyisége és minősége teljes mértékben azon múlik, hogy hogyan és mikor hozta szóba a toborzó a témát. Elegendő idővel és rutinnal ki lehet tapasztalni, hogy mikor és hogyan kezdeményezzenek egy ilyen beszélgetést, de az ajánlás bizonyítottan sikeres technika.


Rosszul priorizálni a tapasztaltabb és elkötelezettebb jelölteket

Minden leendő gépkocsivezető más. Így mindenkit egy kicsit másként is kell kezelni. Ami az egyik sofőrnél működik, talán a másiknál már nem fog. Fontos, hogy minden jelentkezőt igazságosan kell kezelni, azonban fontos, hogy minden sofőr képesítése és motiváltsága is fel legyen mérve.

Mindig, amikor a toborzó egy jelölttel felveszi a kapcsolatot fontos, hogy a beszélgetések, benyomások alapján elemezze a jelöltet. Priorizálni kell, hogy ki az, aki megfelel az elvárásoknak, és valódi érdeklődést mutat és ki az, aki kevésbé. Úgy végigmenni a jelöltek listáján, hogy ezt nem veszi számításba azzal értékes időt veszteget el.


Hibásan azt feltételezni, hogy az érdeklődő sofőrök majd jelentkeznek

Könnyű azt feltételezni, hogy az a sofőr, aki valóban érdeklődik a munka iránt majd magától fog jelentkezni további információért a folyamat során. Azonban, amikor egy sofőr aktívan keres magának új állást több helyről is elárasztják információval.

A legtöbb, ha nem az összes, több céget is meghallgat, hogy össze tudja mérni a lehetőségeket. Tekintettel az eltérő váltási rendszerekre, bérekre és járműparkra a sofőrnek nehezére eshet minden részletre emlékeznie, amit a cégek kínálnak. Ezért a toborzó feladata az, hogy kövesse a jelölteket és ne feltételezze, hogy majd a sofőr fog jelentkezni, ha több információra van szüksége. Minden új jelölt megérdemli az időt és a figyelmet.

A figyelem és a folyamatos kommunikáció az, ami a hatalmas különbséget jelenti. Ahogyan azt Grant Cardone, egy amerikai értékesítő guru kiemelte, “az értékesítők 48%-a nem próbálja meg újra felkeresni a potenciális vevőt. 25% két kísérletet tesz, majd feladja. Az értékesítők 12%-a háromszor próbálja meg. Az eladások 2%-a az első kapcsolatfelvételkor történik meg. Az eladások 3%-a két kapcsolatfelvétel után. Az eladások 5%-a a harmadik után. Az eladások 10%-a a negyedik kapcsolatfelvétel után történik meg. 80%-a az eladásoknak pedig az ötödik és a tizenkettedik kontakt között.”

Ezek az adatok nagyon jól illusztálják, hogy mennyire létfontosságú a toborzás egészére nézve a kapcsolat fenntartása és a folyamatos nyomon követés. Ha a toborzók nem szánják rá az időt és energiát, akkor kicsi rá az esély, hogy majd a sofőr fogja.


A nyomon követés és a régi jelöltek gondozásának hiánya

Hasonlóan a fenti feltételezéshez, hogy majd a sofőr magától fog visszahívni, a régi jelöltek utánkövetése is gyakori hiba. A fluktuáció az iparágunkban csillagászati méreteket ölt. Mértéke kiemelkedik a többi területhez képest.

A sofőrök ismertek arról, hogy gyakran váltanak céget. Akár a szabadidővel, fizetéssel vagy bármilyen más dologgal elégedetlen, az a sofőr, aki a toborzót visszautasította egy másik cég miatt, talán nem is lesz olyan sokáig elérhetetlen.

Ebből kifolyólag a régi jelöltek nem felejtődhetnek el. Folyamatosan kapcsolatban maradni a reménybeli sofőrrel nyitva hagyja a lehetőséget a céged számára. Amikor pedig eljön az idő, hogy új munkahely után néz, te előnyt fog élvezni az extra erőfeszítésekért.


Nézz vissza sofőr toborzás tanulságaiért: Mit NE csinálj jövő heti részéért.

Az elmúlt három hétben olyan tanácsokat osztottunk meg, amit a csapatunk közel 10 éves sofőr toborzásban szerzett tapasztalata, valamint több fuvarozó ügyfelünk visszajelzése ihletett. Bízom benne, hogy az információk ezidáig hasznosak voltak. Ne felejts el feliratkozni a hírlevelünkre a legújabb cikkekért, beleértve a jövő heti, utolsó részért a Sofőr toborzás: Mit NE csinálj sorozatból.

[rt_reading_time label=”Olvasási idő:” postfix=”perc” postfix_singular=”perc”]

A sofőrök a fuvarozó céggel való találkozás során különböző kérdéseket tesznek fel. Ez nem csak azt mutatja meg, hogy mennyire érdekli az álláslehetőség, hanem segít megbizonyosodni arról, hogy a leendő munka tényleg neki való-e. Az alábbiakban összeszedtünk 20 kérdést, amit a legtöbb gépkocsivezető feltesz az interjú során.


1. Milyen váltási rendszerben lehet dolgozni?

Mennyi időt kell az úton tölteni és a kint tartózkodást követően mennyi időt tölthet otthon. Legújabban egyre több cég vezeti be nemzetközi fuvarozás esetén a 2 hét munka /  1 hét otthon töltött időt, hogy a sofőrök minél gyakrabban láthassák családjukat. Kinti telephelyre utazást repülővel, kisbusszal, saját autóval? Fizetett?

2. Melyek a fő útvonalak/fuvarok?

A legtöbb cég bizonyos régiókra és útvonalakra specializálódnak. Import-export, körfuvarok, hosszú spanyol fuvar…

3. Melyek a bér és béren kívüli juttatások?

Mennyi az alapbér, a belföldi/nemzetközi adómentes napidíj összege (pl. jár-e a külföldi kisbuszos ki és hazautakra), üzemanyagmegtakarítás (mi alapján?). Van-e extra egészségbiztosítás, vagy munkaképtelenségre járó biztosítás, felelősségbiztosítás stb. Lényeges szempont, hogy az ajánlott váltási rendszer alapján mennyi pénzt visz haza és ezért mennyit kell dolgoznia.

4. Milyen szerelvénnyel kell dolgozni?

Minden gépkocsivezetőnek van kedvenc márkája, típusa mind vontatóra, mind pótkocsira vonatkozóan. Gyakran merül fel kérdésként a vontató kényelmi felszereltsége, van-e benne hűtő, állóklíma, mekkora a fülke mérete?

5. Mi a kommunikáció menete?

E kérdés által tudják meg a gépkocsivezetők, hogy egy vezénylővel kell-e csak kommunikálni a munka során, vagy pl. külön kell kapcsolatot tartani a speditőrrel, irányítóval, raktárral, ügyfélszolgálattal az egyes kérdésekben. Telefonon vagy fedélzeti rendszeren történik-e a kommunikáció és fontos, hogy milyen nyelven.

6. Mennyire könnyen érhető el az iroda probléma esetén?

Ideális esetben valakinek folyamatosan elérhetőnek kell lennie, aki képes segíteni a gépkocsivezetőknek telefonon, vagy személyesen a telephelyen.

7. Mi a cégszabályzat, ha a sofőr feleségét, gyermekét, vagy éppen a kutyáját vinné el egy fuvarra?

Előfordul, hogy szeretnék a feleséget/barátnőt magukkal vinni egy-egy fuvarra, hogy több időt tudjanak együtt tölteni, vagy éppen az iskolai szünidők alatt mutatná meg gyermekének a világot. (Gyermekkorom nagy élményei voltak, amikor édesapám a szünidők alatt magával vitt fuvarokra Európa szerte. Soha nem fogom elfelejteni és ráadásul jó lehetőség a családtól távol töltött időt így módon egy kicsit kompenzálni.)

8. Milyen szabály vonatkozik a tankolásra, parkolókra?

Minden cég különböző módon kezeli a tankolás szabályait. Vannak olyan cégek, akik egy, vagy több tankolókártyát adnak, van ahol bizonyos helyeken lehet csak tankolni, de van ahol a sofőr is megválaszthatja a kutakat.

A fizetős parkolókat készpénzben kell-e fizetni, vagy kártyával? Ha készpénz, akkor a parkolás és egyéb költségek fedezésére van-e ellátmány, vagy utólagos elszámolás van és előre kell finanszírozni?

9. Hogyan kezel a cég egy esetleges károkozást?

Van-e megfelelő biztosítás az eszközökre? Van-e kötve biztosítás a gépkocsivezetőkre, ami egy kár esetén kifizetné az önrészt a gépkocsivezető helyett? Mi a felelősségvállalás határa?

10. Mennyi az átlagos heti/havi km futás és a rakodások száma?

Vannak olyan cégek, ahol hosszú fuvarok, kevés rakodás a jellemző. Van ahol fordítva van, illetve ahol a gépkocsivezetőnek rakodnia is kell. Amennyiben rakodni is kell, kézi békával, vagy elektromos békával? Érdemes korán elárulni a gépkocsivezetőnek a meglepetések elkerülése miatt.

11. Amennyiben a gépkocsivezetőnek kell rakodnia, mennyi extra pénz jár érte?

Amennyiben van kézi rakodás, abban az esetben milyen módon van kifizetve? Órabérben, fix díjban, súly alapján stb.?

12. Milyen képzéseket biztosít a cég?

Mik ezek a képzések, mennyi ideig tartanak? Pl. GKI hosszabbítás, ADR, betanítás új szerelvény típusra, üzemanyagtakarékos vezetési tréning stb.

13. Van-e előrelépési lehetőség?

Ezt érdemes tudatni a jelöltel, ha a jövőben szívesen dolgozna pl. gépkocsivezető trénerként, vagy vezénylőként az irodában…

14. Mérik-e a gépkocsivezetők teljesítményét?

Cégeknek vannak bizonyos normái, amelyek alapján mérik a sofőrök teljesítményét. Ez lehet fogyasztás, vezetési technika, időben érkezés a rakodóhelyekre stb. Illetve jár-e bónusz a jó teljesítő kollégáknak?

15. Milyen gyakran vannak a szerelvények karbantartva/lecserélve?

Ez egy fontos szempont a gépkocsivezetőknek, mert nincs annál rosszabb, ha egy öreg, szakadt autóval kell szenvednie az utakon nap mint nap.

16. Milyen felszereléseket biztosít a cég?

Adnak-e céges telefont (internet hozzáférés), munkaruhát, munkavédelmi cipőt, sisakot…

17. Milyen a telephely felszereltsége?

Előfordul, hogy akár hosszabb időt kell eltölteniük a cég telephelyén, pl. 45 órás pihenőt, vagy csak fél napot fuvarra várva. Éppen ezért fontos kérdés, hogy van-e a gépkocsivezetők kényelmét biztosító felszereltség. Pl. Mosógép, sofőr pihenő, ágy, konyha…

18. Van-e betanulási időszak?

Sok cég segít az új gépkocsivezetőket betanítani a folyamatokról, új szerelvényekről, fedélzeti kommunikációs eszköz használatáról stb. Fontos kérdés, hogy amennyiben van betanulási időszak (pl. 1 hónap négykezezés egy tapasztalt mentor sofőrrel), abban az esetben erre az időszakra milyen bért jár.

19. 45 órás pihenőket hol kell kivenni?

A cégeknek lépést kell tartaniuk a bürokráciával, szabályozásokkal, így cége válogatja, hogy többek között a 45 órás pihenőhöz kötött szabályoknak hogyan tesz eleget. Vannak cégek, akik a szabályozott országokban hotelbe küldik a gépkocsivezetőket, vannak akik más országba irányítják őket, illetve olyanok, akik biztosítják a sofőröknek a 45 órás pihenő kivételét az otthon melegében.

20. Milyen a szervízháttér?

Van-e szerződött szervízpartner Európai lefedettséggel ( 24/7 road assistance), vagy a karbantartás/javítás a telephelyen lévő szervízben történik, vagy a helyi márkaszervízben…

 

Múlt héten néhány olyan témakört fedtünk le, melyekkel gyakran találkozhatsz amikor új gépkocsivezető jelöltet keresel. Tudni, hogy mely megközelítések okoznak bukást és mely dolgokat NEM szabad csinálni segít a csapatodnak egy hatékonyabb stratégia kidolgozásában.

Ezen gondolatmenetet folytatva itt van még néhány példa, amit érdemes elkerülni. A sorozat első része, Sofőr toborzás: Mit NE tegyél (1. rész) szintén elérhető a Soforallas.com blogján.


Hasonló kérdéseket többször feltenni

A toborzók sok időt tölthetnek el a jelöltekkel a telefonon. Ez idő alatt kialakul bennük egy benyomás a sofőrrel kapcsolatban, ami alapján elkezdik érezni, hogy a jelölt beleillik-e a csapatba.

Néhány gépkocsivezető frusztrálttá válik, ha ugyanazon kérdésekre több alkalommal kell válaszolnia, függetlenül attól, hogy mennyire relevánsak azok. Ez jellemzően akkor történik meg, amikor a kezdeti bemutatkozó beszélgetés zajlik, majd amikor a sofőr eldönti, hogy jelentkezik az állásra, akkor ugyanazon kérdésekre később ismét válaszolnia kell.

Ez a frusztráció könnyedén elkerülhető, ha a toborzó előre gondolkodik. Ha a beszélgetés jól alakul, valamint a sofőr jó választásnak tűnik, és a toborzó úgy tud jegyzetelni, hogy az nem zavarja meg a beszélgetést, akkor érdemes az elhangzottakat leírnia. Ez az egyszerű lépés meggyorsítja a folyamatot, ha a jelölt úgy dönt, hogy továbbhaladna.


A toborzó túlígér és alulteljesít

Senki sem szereti, ha megtévesztik, főleg nem akkor, amikor munkahelyváltásról van szó. A sofőrök belefáradtak abba, hogy sok fuvarozó cég megtéveszti őket, így az évek során ezek a cégek kialakítottak magukról egy rossz hírnevet azáltal, hogy bármit megígérnek a sofőröknek.

Nyilvánvalóan, az esetek többségében egy átlagos toborzó nem tudatosan téveszti meg a jelöltet, de minden esetben figyelmesnek kell lennie. Míg fontos, hogy a sofőrök a te cégedet válasszák, győzödj meg róla, hogy tisztában vannak az irányelvekkel és a legfontosabb részletekkel a munkával és a céggel kapcsolatban.

Amikor egy sofőr a váltás mellett dönt és egy új cégnek kezd el dolgozni, de később úgy érzi, hogy becsapták a felvételi folyamat során, akkor az hatalmas negatív élmény lesz az érintettek számára.

A sofőr úgy érzi, a munka nem egyezik azzal, amit ígértek neki, így a fuvarozónak lesz egy nagyon elégedetlen és motiválatlan sofőrje az utakon. Ez a boldogtalan sofőr valószínűleg az első kínálkozó alkalommal felmond, és megosztja rossz tapasztalatait a többi sofőrrel.


Problémák, aggályok kezelésének elkerülése

Egy másik gyakori akadály, amivel a toborzók találkoznak az, hogy hogyan foglalkozzanak vagy éppen ne foglalkozzanak a leendő sofőr aggályaival.

Egy félénk vagy bizonytalan toborzó talán úgy érezheti, hogy kerülnie kell azokat a területeket, ahol a sofőrnek aggodalmai vannak. Ezek a problémák sofőrtől függően eltérőek lehetnek, de ha a toborzó aggódik akkor nem tud kielégítő választ adni a sofőr kérdéseire. Néha egészen egyszerűen csak elkerülik ezeket a problémás területeket.

Helyette megpróbálják más irányba terelni a beszélgetést, egy olyan témára, ami sokkal kellemesebb és olyan titokzatosak maradnak amennyire csak lehetséges. Ez pedig hatalmas hiba.

Annak érdekében, hogy legképzettebb gépkocsivezetőket vonzd a cégedhez ÉS emellett boldogok és jól informált tagjai legyenek a csapatnak, fontos, hogy a toborzó ne csak a felmerülő kérdésekre válaszoljon, de feltárja azon rejtett területeket, amikről még lehet maga a jelölt sem tud.

A jó, nyitott kommunikáció ebben a fázisban segít a toborzónak tisztább képet kapnia arról, hogy hogyan is érez a sofőr a céggel kapcsolatban. Még ha a sofőrjelölt úgy is dönt, hogy egy másik flottát választ, ez a nyílt és őszinte megközelítés biztosan nyitott ajtót hagy maga után, ha a sofőr esetleg újra váltani szeretne.


A toborzók nem szánnak időt arra, hogy megértsék az iparágat

A siker kulcsa a tudás. A toborzóknak teljes mértékben meg kell érteniük a céget. Kívülről – belülről ismervén a vállalatot jobban tudják tájékoztatni a sofőröket, és hatékonyabban tudnak toborozni.

A legsikeresebb toborzók azonban túl azon, hogy a saját flottájukat megismerik, időt szánnak arra, hogy a versenytársakat is feltérképezzék, illetve nyomon követik az iparág változásait. Ha a toborzó nemcsak a saját cégét, de a versenytársakat is ismeri, és az egész iparágat, akkor képes magabiztosan beszélni a jelölttel bármilyen téma kapcsán.


Hagyni, hogy a megbeszélés konkrétum nélkél érjen véget

Sokszor előfordul, hogy a sofőr felhívja a céget és beszél a toborzóval, hogy megtudja mit ajánlanak a jelenlegi munkájához képest. Ezek a sofőrök jellemzően néhány kérdésre keresik a választ, majd amint megvannak a válaszok megpróbálják befejezni a megbeszélést.

Megismerni a fizetési rendszert, a váltási rendszert, az útvonalakat és a szerelvény típusát égető kérdések a sofőrök számára. A toborzó feladata, hogy ezeket a beszélgetéseket “életben” tartsa és ne engedje, hogy hirtelen véget érjenek, amint megvannak a válaszok. Ezekben a helyzetekben a toborzón áll, hogy ne csak hiteles információforrás, hanem hajtóereje is legyen a beszélgetésnek.

Egyszerűen csak néhány kulcskérdést kell feltennie. „Sikeresnek látod magad ennél a cégnél? Miért?”

Tudni, hogy a sofőr éppen hol van a döntéshozatal folyamatában segíthet a toborzónak az előrehaladásban.


Még több tipp következik

Nincs tökéletes technika a toborzás során, de előtérbe helyezni azon területeket, melyek akadályt jelentenek toborzáskor és megérteni őket, remélhetőleg segítenek neked a fejlődésben, és a szakképzett gépkocsivezetők megtalálásában. A következő hetekben még több “mit NE csinálj” tipp érkezik.

A fuvarozók közötti verseny a képzett és megbízható gépkocsivezetőkért folyamatos küzdelem. A sofőrök hiánya és a fuvarok számának növekedése miatt nem valószínű, hogy ez a helyzet egyhamar változni fog.

Ennek tudatában fontos, hogy a sofőrök toborzása olyan hatékony legyen, amennyire csak lehetséges, ezzel biztosítva a cég sikerét. Könnyű mondani, hogy a toborzók legyenek hatékonyak, de hogyan lehet ezt a tanácsot gyakorlatban megvalósítani? Egy sikeres toborzó képes elkötelezni a leendő sofőrt, érzékeltetni vele a fontosságát, kellemes hangulatot teremt és eloszlatja a kételyeket.

Szóval mit is kell pontosan tennie egy toborzónak? Mi a titok? Mivel minden leendő sofőr különböző, így mindenkit másképp kell kezelni, tehát nehéz pontosan megállapítani, hogy mit is kell tenni. Talán egyszerűbb lenne általánosan elkövetett hibákat definiálni, amiket gyakran követnek el. A következő néhány hétben ezekre a gyakran felmerülő problémákra világítunk rá.

Ismerve ezeket az általános hibákat, és hogy mit NEM szabad csinálni segíthet, hogy a toborzók elkerüljék ezeket a gyakori buktatókat és optimalizálják a toborzás folyamatát, annak érdekében, hogy maximalizálni tudják hatékonyságukat.


A toborzók túl nagy hangsúlyt fektetnek a rövidtávú célokra

Minden gépkocsivezető egyedi személyiség, aki felé tisztelettel kell fordulni. A toborzók gyakran a szükséges számú gépkocsivezető felvételére fókuszálnak, és hajlamosak úgy gondolni a leendő sofőrre, mint egy elérendő számra. Amikor a jelöltek megérzik a toborzón, hogy kötelességből bővítik a flottát és nem igazán foglalkoznak velük, csak az eredményért aggódnak, akkor ezt a negatív benyomást nagyon nehéz megváltoztatni.

Ez a negatív nézet nemcsak a toborzó által kiválasztott jelölt elvesztésébe kerülhet, hanem akár jövőbeli lehetséges sofőrökébe is. A gépkocsivezetők beszélnek egymással, és nagyra értékelik egymás véleményét. Ha a cégednek rossz híre megy, hogy nem törődik a sofőrökkel, csak a pénzt és az eredményeket tartja szem előtt, akkor borzasztóan nehezen fog tudni előre haladni.

Másrészről, ha a toborzó képes hiteles kapcsolatot kialakítani a jelölttel és érzékelteti vele, hogy tisztelik és megbecsülik, akkor ez egy hosszú távú kapcsolathoz vezethet, ami ajánlások sorát hozhatja magával.


Kihagyni a bemutatkozást az interjú során

A szakmában eltöltött hosszú évek következtében a toborzók hajlamosak egy kalap alá venni a sofőröket a többi kategóriával, és előre kialakított feltevésekre alapozni. Ezen tendenciák miatt sokszor kimarad a csevegés és egyből az üzletről kezdenek el beszélni. Azonban, minden beszélgetésnek, ami a toborzó és a jelölt között zajlik azzal kell kezdődnie, hogy a toborzó barátságos és pozitív légkört alakít ki.

A személyes bemutatkozás egyszerű lépése, és a sofőr megismerésére szánt pillanatok mind növelik a komfortérzetet, és bizalmat alakítanak ki. Még ha a gépkocsivezető jelölt úgy is dönt, hogy ezúttal nem csatlakozik a flottához, a pozitív tapasztalat befolyásolja a cégedről kialakított véleményét. Ez pedig ajánlásokhoz vezethet, és a céged lehetséges opció lesz a jelölt számára, ha a jövőben szeretne váltani.


Megengedni, hogy a céged beleolvadjon a tömegbe

A toborzód valószínűleg nem az egyetlen, aki munkáról beszél a reménybeli sofőrrel. Egy hivatásos gépkocsivezető inkább ugrál flottáról flottára és vezet több cégnél a karrierje során manapság, mint a múltban. Amikor egy sofőr új munkahely után néz, jellemzően több céggel is beszél párhuzamosan annak érdekében, hogy a végén a lehető legjobb döntést hozza meg.

Ez pedig azt jelenti, hogy a toborzóidnak mindent meg kell tenniük, hogy bemutassák a különbségeket a te céged és a versenytársaké között. A fizetés magasabb, vagy eltérően struktúrált? Hosszabb fuvarokat, vagy több otthon töltött időt biztosítasz, mint a versenytársak? Vannak előrelépési lehetőségek? Kiváló sofőr/diszpécser kapcsolat?

Ezek mind olyan dolgok, amiket érdemes kiemelni és számon tartani, hogy el tudd különíteni magad a versenytárstól. Soha nem szeretnél beolvadni és második opció lenni. Tegyél meg mindent, hogy megkülönböztesd magad a többiektől. Legyen ez a fizetés, az útvonalak hossza, váltási rendszerek vagy pozitív munkatársi kapcsolatok, fontos, hogy lefedd és kiemeld ezeket a dolgokat, és megmutasd a sofőröknek, hogy te más és jobb választás vagy, mint a többi opció. A toborzó feladata pedig az, hogy megmutassa a jelölteknek, te nem olyan vagy mint a többiek, te jobb vagy mint a többiek.


A toborzók túl sok információval árasztják el a jelölteket

A toborzók ezt a hibát általában telefonon követik el. Nagy mennyiségű információt rázúdítani a jelöltre úgy, hogy nem is tudjuk pontosan mit keres, sokszor hiábavaló.

Az információmegosztás és a jól informáltság fontos részei a sikernek, de a jelölt számára is jelentőségteljesnek kell lenniük ezeknek a részleteknek. Ez pedig visszavezet a potenciális sofőrrel való jó kapcsolat kialakításához. Az eredményesség eléréséhez a toborzóknak meg kell hallgatniuk a jelöltet és hatékony kérdéseket kell feltenniük, hogy megértsék pontosan mit is keres. Megalapozni ezt a kapcsolatot és elkerülni a túl sok információ túl gyors átadását segít a toborzónak, hogy releváns részleteket osszon meg, tanácsokat adjon és az adott sofőr helyzetére szabott megoldást tudjon kínálni.


Előre válaszolni minden kérdésre

Ez egy kicsit furcsán hangozhat, főleg azután, hogy az előbbiek alapján a toborzóknak jó kapcsolatot kell kialakítaniuk a jelölttel és meg kell érteniük kik is ők. Elsőre félrevezetőnek tűnhet információt visszatartani a jelölt elől, de a valóság az, hogy ez segít könnyebben létrehozni a kapcsolatot miközben a jelölt sincs túl sok információval elárasztva.

Egy átlagos megbeszélés során záporoznak a kérdések. Ezen kérdések gyors egymás utáni megválaszolása lerövidíti a beszélgetést és csökkentik a sikerességét. Minden sofőr helyzete különböző, így érdemes lelassítani a párbeszédet és rászánni az időt a jelölt megismerésére.

Időbe és gyakorlásba telik megtanulni, hogyan kell kezelni különböző eseteket, de ha sikerül elkerülni ezeket a gyors kérdés-válasz részeket akkor a toborzó könnyebben ad majd pontos, alkalmazható és hasznos válaszokat a sofőr kérdéseire.


Még több tipp következik

Ez csak néhány dolog volt, amit egy toborzónak kerülnie kell. A következő hetekben még több tippet és javaslatot fogunk megosztani arról, hogy miket nem szabad elkövetni a toborzás során. Reményeink szerint ezzel a tudással könnyebben fogsz tudni iránymutatást adni a toborzóidnak annak érdekében, hogy sikereket érjenek el.

 

A fuvarozóknak a legfontosabb, hogy olyan sofőrt találjanak, akikkel hosszú távon együtt tudnak dolgozni. A következő tippek talán meglepőnek fognak hatni, de ezek segíthetnek a cégeknek elérni a céljukat. Valamint talán kevesebb elégedetlen új felvételiző sofőr lehet, aki az első hónap után már új munka után kutat.

Tipp 1: Egy videó, vagy kép az álláshirdetésben, ami betekintést enged a vállalati környezetbe

A sofőröknek vizualizálniuk kell magukban a potenciális fuvarozó céget. Egy videó, vagy egy kép mindenképpen segíthet a gépjárművezetőknek reális képet kapni a munka jellegéről. Ez segítheti a fuvarozó vállalkozásokat kiemelkedni a többi cég közül, akiknek csak szöveges leírásuk van az állásról. Egy kép felér ezer szóval!
Helyezz el képet vagy videót közvetlenül az álláshirdetés leírásába a soforallas.com oldalán, illetve a céged honlapján, vagy Facebook oldalán is.

Ötletek, hogy mit mutassunk a képen és a videón:

 • Az autó, amivel a sofőr dolgozni fog. Belső és külső képek, a fülkével.
 • A telephely és az épületek.
 • A kollégák, akik üzemeltetik a céget. Vezénylők, szerelők és a sofőrök…

Tipp 2: Az elvárások kulcsfontosságúak. Adj valós leírást az állásról.

A lényeg, adj hiteles információt! Statisztikák szerint a sofőrök körében az elvándorlás leggyakrabban az első 2-3 hónapban történik meg. Ez pedig azt jelenti, hogy a munka nem felelt meg a sofőr elvárásainak, és valószínűleg maga az állás leírása sem fedte a valóságot. Igen, így kissé nehezebb képzett sofőrt találni, de végső soron hosszabb ideig tudod majd a cégnél tartani.

Ha a sofőrjeid ritkán tudnak csak hazajönni, azt se hagyd ki a hirdetésből. Két hónapba is beletelhet míg hazaérnek? Vagy akár két hétbe? Több? Kevesebb? Csak mondd el. Van sofőr, aki kimondottan szeret úton lenni, új úti célokat felfedezni Európa különböző pontjain, illetve a sok munkával sok pénzt hazavinni. Már a leírásba is bedobhatod: “Az utak királya vagy, aki imád úton lenni és sok pénzt keresni? Hívj minket, nálunk akad bőven kilométer!”

 

Ha a sofőr családos, próbáld elintézni, hogy az utakra magával vihesse a házastársát vagy a gyermekét. Maga a tudat, hogy lehetősége van arra, hogy a családja vele tartson, nagyban befolyásolhatja a sofőr döntését, még ha amúgy nem is lenne szándékában teljes munkaidejét társaságban tölteni. Ezáltal még inkább azt érezheti, hogy jobban be tudja osztani a saját életét és a családjával töltött idejét. Ha biztosítani tudod, hogy a sofőrhöz akár a hozzátartozói is tudnak csatlakozni, teljesen új kapuk nyílnak meg előtted a munkaerőpiacon.

Ha helyi munkát és/vagy regionális fuvarokat tudsz ajánlani, kiszámítható és folyamatos menetrenddel, valamint állandó rakodási pontokkal, akkor hangsúlyozd ki hirdetésben: “Legyél otthon minden nap”. Sok sofőr szeret úton lenni, míg mások inkább ragaszkodnak egy megszokott rutinhoz, és szeretik biztosra tudni azt, mikor érnek haza.

Megfelelni egy sofőr elvárásainak nehéz, főleg egy olyan iparágban, ahol a fluktuáció közel 100%. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos sofőr évente egyszer munkahelyet vált. Ha egy sofőrnek van tapasztalata, már régóta vezet és még akár egy idegen nyelvet is beszél, akkor azt a céget fogja választani, amelyik a legjobb ajánlatot teszi neki.

Annyi információt adj meg az állásról amennyit csak lehetséges. Néhány egyéb részlet, amit érdemes leírni:

 • Útvonalak / területek / útirányok amerre gyakran kell menni.
 • Milyen gyakran kell a sofőrnek úton lennie, és milyen váltásban kell dolgoznia
 • Fix rakodóhelyek vannak, vagy mindig változó?
 • Kocsigazdás rendszer van, vagy váltani kell az autókat?
 • A járművek típusa (vontató, pótkocsi…), életkora, felszereltsége, szervíz háttere
 • Juttatások, biztosítás stb.
 • És természetesen a fizetés (nettó összeg). Add meg, hogy jelenleg a sofőrjeid átlagosan mennyit keresnek.

Tipp 3: Kombináld az offline és online toborzási módszereket

Ezt a tanácsot bármely cég tudja hasznosítani.

Az offline módszer szerint érdemes kihelyezni hirdetéseket (szórólap) olyan helyeken, ahol a sofőrök gyakran megfordulnak. Ha van a közelben egy kisebb kamionos pihenő, még ha az csak egy benzinkút is, ahol csupán tankolni tudnak a sofőrök, tedd ki oda is a hirdetésed. A sofőrök hozzátartozói jó eséllyel járnak arra, és továbbadják az információt. Plusz, akár szájról szájra is terjedhet a híre az állásnak, és mielőtt észbe kapnál már meg is van az új munkaerőd! A másik hatékony módszer, amikor egy nálad dolgozó sofőr ajánlja a céget egy ismerősének.

Az online módszer a sofőrökre specializált állásportálok és a közösségi média használata. Manapság már minden sofőrnek van okostelefonja és Facebook profilja, mivel a gépkocsivezetők sok esetben a közösségi média segítségével tudnak csak hatékonyan kommunikálni a családjukkal. Ma már a sofőrök gyakorlatilag bárhonnan tudnak munkát keresni. Otthon az asztali gépükön, a hálófülkéjükből laptopról és okos telefonról, vagy akár ugyanazokban a kamionos pihenőhelyeken.